Pudle

Pudle kiedyś były hodowane, jako psy myśliwskie, jednak obecnie są traktowane wyłącznie jako psy towarzyskie. Są to psy, które posiadają dużo wdzięku, są zwinne, szybkie, ruchliwe i bardzo spostrzegawcze. Więcej »

 

Niedźwiedź polarny

Pochodzi on z rodziny niedźwiedziowatych. Samica jest mniejsza i delikatniej zbudowana natomiast samiec dochodzi do wagi 450 kilogramów. Ogon prawie jak u niedźwiedzia brunatnego jest krótki i praktycznie nie widoczny. Czaszka jest bardziej wydłużona, w Arktyce nie sposób go pomylić z innym gatunkiem ze względu na inny kolor futra. Cechuje się on również znacznie dłuższa szyją co zapewnia mu lepsza ruchomość głowy, palce Sa do polowy spięte błona pływną i zakończone dużymi nieznacznie zakrzywionymi pazurami. Stopy Sa całkowicie porośnięte sierścią. Futro jest tak gęste, że woda spływa po nim niemal natychmiast, natychmiast straty ciepła Sa wręcz minimalne. Niedźwiedzi nie można w związku z tym odszukać w środowisku naturalnym nawet za pomocą noktowizorów, wyszukujących obiekty emitujące podczerwień. Występuje on w strefie około biegunowej czyli w Arktyce i przyległych do niej obszarach. Jego środowiskiem naturalnym jest pustynia lodowa. Poluje samotnie głównie na lodzi arktycznym, na odpoczynek układa się w obszernych szczelinach skalnych.